Pszichés fókuszú gyerekdráma csoport iskolás korú gyermekek számára

Formája:

60 perces heti rendszerességű kiscsoportos ellátási forma (5-6 gyermek).

Életkor:

7-12 év

Szakemberek:

kettős vezetés, pszichológus, gyógypedagógus, mentálhigiénés szakember, pszichodráma asszisztens végzettséggel rendelkező szakemberek

Gyombolai-Hódsági Júlia - gyógypedagógus-logopédus, mentálhigiéniás szakember, képzésben lévő családi tanácsadó

Fejér Máté - pszichológus hallgató, színész, bábszínész

Kiket várunk:

A csoportba olyan gyermekeket várunk, akik

  • beilleszkedési problémával
  • átmeneti, akár tartósan jelen lévő pszichés nehézséggel
  • önértékelési problémával, önbizalomhiánnyal
  • veszteség élmény feldolgozással
  • kapcsolati nehézséggel (kortárs, testvér, szülő)
  • szorongással küzdenek

A csoport foglalkozások célja:

A gyermekpszichodráma módszer lényege a felhőtlen öröm, játék megélésén keresztül a megküzdési stratégiák és énkép formálása, önbizalom erősítése, a feszültségek oldása és az önkifejező kommunikáció gazdagítása. A csoportok kettős vezetéssel zajlanak, melyben a pszichológiában és drámában képzett szakemberek, egyszerre játszótársként és figyelmes, elfogadó, érző és facilitáló személyként vannak jelen. A drámajátékban az átváltozást, a történetet, a szerepekbe helyezkedést a kreativitás és az egyének személyes története alkotja meg, egy olyan mintha térben, ahol bármi lehetséges és elfogadható. Egy ritka és különleges színtere ez az elfogadásnak és megtartó élmények megtapasztalásának. A csoporttevékenység célja, hogy a gyerek képes legyen változatos szerepekbe beleélni magát, hogy megvalósítsa egyéniségének, személyiségének eddig rejtett lehetőségeit, változatos dimenzióit, továbbá segít az önállósodás, függetlenedés folyamatában, elakadásaik szimbolikus módon történő feldolgozásában. A csoportélmény előmozdítja a kölcsönös megértés és elfogadás légkörének kialakulását és egy olyan megismételhetetlen és egyedi dinamikusan alakuló egységet hoz létre, melyben az egymással töltött idő és történések valódi megtartó erőt biztosítanak.

A szorongó, beilleszkedési nehézségekkel küzdő gyermekek számára a dráma megküzdést, új utakat erősíthet meg, mely belsővé válhat és a "szereplő" sajátja lehet a valós életben. A pszichodráma különösen hatékony feszültség oldási technika lehet a családon belüli feszültségek, veszteségélmények (válás, haláleset) feldolgozásában.

A csoportba kerülés:

A csoportba kerülést előzetes szülőkonzultáció és a gyermekkel történő egyéni ismerkedés előzi meg. A szülőkonzultáció során a gyermek viselkedésénék, tüneteinek, elakadásának, valamint személyiségszerkezetének feltérképezésén túl a e családi rendszer megismerése is hangsúlyos alapként szolgál.

Mivel a gyermekpszichodráma egy kísérő társként tekintünk, valamint a csoportdinamikai sajátosságok okán a csoportok zárt jellegűek, így a szülővel és gyermekkel egyeztetve hosszabb (fél év - 1 év) elköteleződést tartunk hatékonynak. A csoporton a gyerekek szülők nélkül vesznek részt.

Jelentkezés:

Telefonon történő bejelentkezést, majd személyes találkozást követően lehetséges.