Kornai-Varga Lilla

Az egyik legmeghatározóbb pedagógus az életemben egy logopédus volt, akinek a hatása még a pályaválasztásomat is inspirálta. Az első egyetemi képzésemen, Pécsett magyar szakos tanárként végeztem nyelvészeti orientációban. Tanulmányaim utolsó évében Komlón dolgoztam a Belső Tűz Egyesületnél a Tanoda Programban, ahol hátrányos helyzetű cigány gyermekek iskolai boldogulását segítettem mentorként. Itt tanultam meg tapasztalatból, hogy mennyivel többet jelent, ha nem csak a gyermeket, de a családját is bevonjuk a támogató folyamatba.

Az elméleti tudásomat szerettem volna egy gyakorlatibbal is kiegészíteni, ezért az ELTE Gyógypedagógiai Karán jelentkeztem Logopédia szakirányra, ahol ekkor már lehetőség volt az Autizmus Spektrum Pedagógiája szakirány elvégzésére is, így végül e két szakterületen szereztem diplomát gyógypedagógusként.

Tanulmányaimmal párhuzamosan az Autizmus Alapítvány Általános Iskolájában dolgoztam, így kerültem testközelbe az autizmusban érintett gyermekek és családjaik életével, ellátásuk komplexitásával. A nem vagy alig beszélő gyermekek napi szintű ellátása, a problémás viselkedések autizmusspecifikus megközelítése, az önállóság kialakulásának támogatása, a kommunikációs készségek fejlesztése mind a munkám része volt.

Férjemmel, két gyermekemmel és a vizslánkkal elköltöztünk Budapestről, így új munkahelyet és kihívásokat keresve kerültem az Első Lépések Alapítványhoz.

A korai életkor mindig is egy olyan területe volt a gyógypedagógiai érdeklődésemnek, amelyben szerettem volna elmélyülni.

Hiszem, hogy a team munka a gyermekkel, a családjával és a kollégákkal közösen lehet teljes.

Kornai-Varga Lilla

gyógypedagógus
autizmus spektrum pedagógiája és logopédia szakirány

lilla.kornai@gmail.com