Konduktív komplex mozgásfejlesztés

Ellátás formái:

Egyéni és/vagy csoportos ellátás, mely általában heti rendszerességű, 45 perces foglalkozások formájában zajlik. A heti egy foglalkozáson felül lehetőség van - egyéni igény alapján - több alkalommal jönni, valamint konduktori tanácsadást biztosítunk azon családoknak, akik számára elengendő a havi szintű ellátás.

Életkor:

4 hónapos kortól iskolakezdésig várjuk a gyermekeket

Az ellátást végző szakemberek:

Gyombolai Laura - konduktor

Óvári Krisztina - konduktor

A fejlesztést ajánljuk:

  • enyhe vagy súlyos mozgáselmaradás esetén,

  • nagymozgásokat érintő, prevenciós (megelőző) vagy korrekciós céllal érkezőknek,

  • általános mozgáskoordináció és egyensúly fejlesztésére,

  • szenzoros túlérzékenységre,

  • lábfej deformitások (lábujjhegyezés, bokasüllyedés stb.) korrigálásra, megszüntetésére,

  • központi idegrendszeri eredetű sérülés esetén,

  • cerebralis paresissel élő, vagy ritka kórképet mutató gyermekek számára

A módszerről:

A konduktív pedagógia létrejötte Dr. Pető András nevéhez fűződik. Ez egy olyan nevelési rendszert jelent, mely a központi idegrendszeri károsodás következtében mozgássérült gyermekeket fejleszti. Alapítványunknál a konduktív mozgásfejlesztés a konduktív nevelés alapelveire épül, azonban nem korlátozódik a központi idegrendszeri sérüléssel élőkre: számos más, enyhébb probléma esetén is kiváló eredménnyel alkalmazzák e módszert.

A foglalkozások komplex módon, egyéni célok kitűzése után kezdődnek. A mozgásfejlesztésen túl fejlesztjük a szenzoros (érzékelő) funkciókat, az értelmet, a kommunikációt, a szociális képességeket és az önellátási tevékenységek (öltözködés, étkezés stb.) tanulását is. A fejlesztés mindig a gyermek aktivitására épít, melyet játékos feladatokon keresztül érünk el. A legtöbb esetben a szülő is aktívan részt vesz a foglalkozásokon, így fejlesztésen túl egy folyamatos tanácsadás is történik egyben.

Csoportos foglalkozások:

Csoportos foglalkozásaink elkülönülnek különböző mozgásfejlettségi szintekre (kezdő, középhaladó, haladó). A csoportokhoz csatlakozás egész évben biztosított, kollégáink a megfelelő csoportba kerülés érdekében egy komplex vizsgálat után tesznek javaslatot. Legkorábban a stabil kúszás kialakulása után lehet részt venni kezdő csoportunkban, ahol főként a mászás, ülés tanulása a cél. A középhaladó csoportban a járás tanulása van fókuszban. A haladó csoportba kerül az, akinek célja a járásbiztonság növelése, a helytelen lábfejtartás korrekciója, valamint a megfelelő szintű mozgáskoordináció kialakítása. E fejlesztések kis csoportokban zajlanak, így a csoport erejét kihasználva, de egyéni célokat szem előtt tartva tudjuk a gyermekek fejlesztését biztosítani.